Dopravní soutěž mladých cyklistů 2024 zná své vítěze

20. června 2024

Družstvo Základní školy Náměstí Jana Žižky z Trocnova v Čáslavi ze Středočeského kraje zvítězilo v letošním ročníku Dopravní soutěže mladých cyklistů v kategorii do 12 let. Spolu s družstvem Masarykovy základní školy Libštát z Libereckého kraje, které skončilo na druhém místě, tak postupují do evropského finále dopravní cyklistické soutěže, které proběhne v září v Paříži. Třetí skončila ZŠ Boženy Němcové v Opavě z Moravskoslezského kraje. Ve starší kategorii do 16 let vyhrálo družstvo Základní školy Kravsko z Jihomoravského kraje, druhé místo obsadilo družstvo Základní školy Školní z Opatovic nad Labem z Pardubického kraje, bronzovou medaili vybojovala opět ZŠ Libštát z Libereckého kraje.

Dopravní soutěž mladých cyklistů má v České republice více než 40letou tradici. Letošního celostátního finále se zúčastnila vítězná družstva ze všech krajů ČR, celkem 112 dětí v obou věkových kategoriích. Vyvrcholení soutěže se letos odehrálo v Hradci Králové. Celkově se do této sportovně-vzdělávací akce každoročně zapojí přibližně 5 000 dětí z celé republiky, které soutěží ve smíšených 4členných družstvech (dvě dívky a dva chlapci), ve dvou věkových kategoriích (10-12 let a 12-16 let). 
 
„Oceňuji skvělé výkony všech mladých cyklistů a cyklistek a upřímně děkuji také všem pedagogům, kteří se dětem v oblasti dopravní výchovy celoročně věnují a připravují je na tuto náročnou soutěž. Všechny tyto úspěšné děti vědí, jak se správně chovat v silničním provozu, jak důležitá je ohleduplnost, péče o vlastní bezpečí a že to zároveň musí přinášet radost. Byl bych moc rád, kdyby se tahle pozitivní infekce šířila ve společnosti co nejvíce,“ zdůrazňuje ministr dopravy Martin Kupka, který letošní celostátní finále zahájil.
 
Soutěžící museli zdolat pět hlavních disciplín: testy z pravidel silničního provozu, jízdu po dopravním hřišti, jízdu zručnosti, základy poskytování první pomoci a také tzv. labyrint, který prověřil schopnosti orientace v mapě a volbu správných dopravních řešení v simulovaném terénu. Všechny zmíněné disciplíny měly za cíl prověřit znalosti a praktické dovednosti dětí z oblasti silničního provozu a hlavně jejich připravenost na bezpečný pohyb v reálném dopravním prostředí.

VÝSLEDKOVÁ LISTINA DRUŽSTVA  VÝSLEDKOVÁ LISTINA JEDNOTLIVCI
 

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho.

❱   Další články

Česká republika obhájila na evropském finále dopravní soutěže stupně vítězů a získala bronz

20. září 2024

Česká republika pokračuje ve skvělých výkonech v dopravní cyklistické soutěži i na evropské úrovni. I letos dosáhla dalšího velkého úspěchu – na evropském finále dopravní soutěže mladých cyklistů obhájila bronzové medaile a zařadila se tak mezi nejúspěšnější evropské státy v oblasti dopravní výchovy.

> více informací

Interaktivní kvízy z oblasti dopravní výchovy

16. září 2024

BESIP připravil pro všechny žáky základních škol interaktivní kvízy, které otestují znalosti a správnou dopravní orientaci mladších i starších účastníků silničního provozu. Kvízy jsou rozděleny do dvou základních kategorií podle věku dětí – první stupeň základní školy (tj. cca 6 – 12 let) a druhý stupeň základní školy (tj. cca 12 – 16 let).

> více informací

Děti se vrací do škol. Besip přináší desatero dopravní bezpečnosti pro žáky i rady pro řidiče

29. srpna 2024

Září je z hlediska bezpečného pohybu v silničním provozu, pro školáky jedním z nejrizikovějších období. Ze statistik jasně vyplývá, že právě doba mezi 7. a 8. hodinou ranní je pro děti i řidiče nejvíce nebezpečná. Hlavně děti mladšího školního věku by se měly na svůj nový školní režim dobře připravit, tedy nacvičit si s rodiči nebo staršími sourozenci trasu do školy a zpět, vytipovat riziková místa, připomenout si správné zásady bezpečného přecházení a podobně. Zvýšený pohyb dětí zejména v okolí škol klade zvýšené nároky i na všechny řidiče motorových vozidel, ti by se měli obrnit trpělivostí, empatií a pochopením. Besip bude nejen v září, ale po celý nový školní rok pokračovat v projektech, které mají pomoci k tomu, aby byla dopravní výchova pro žáky i jejich učitele zábavnější a dostupnější.

> více informací

❱   NOVINKY V ZÁKONĚ

Novela zákona zákona č. 361/2000 Sb.

K dispozici s odborným komentářem.

Zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, známý také jako zákon o silničním provozu, je klíčovým legislativním dokumentem, který reguluje práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích v České republice. Zahrnuje ustanovení o řidičských oprávněních, pravidlech provozu na komunikacích, a pravomocích orgánů státní správy. Zákon byl od svého účinného vstupu v roce 2001 opakovaně novelizován, aby reflektoval aktuální potřeby a standardy bezpečnosti provozu, včetně přizpůsobení se směrnicím Evropské unie. 

více informací
Novela zákona