CELOSTÁTNÍ FINÁLE DOPRAVNÍ SOUTĚŽE MLADÝCH CYKLISTŮ PRO DĚTI SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM má své letošní

4. října 2024

Celorepublikové finále „Dopravní soutěže mladých cyklistů“ pro neslyšící děti proběhlo od středy do dnešního dne tradičně ve Valašském Meziříčí. Letošní, už 22. ročník této oblíbené soutěže, přivítal celkem 13 škol z celé České republiky.

Soutěž pořádala MŠ, ZŠ a SŠ pro sluchově postižené ve Valašském Meziříčí ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR - BESIP, krajským koordinátorem BESIP pro Zlínský kraj, Policií ČR Vsetín, Městskou policií Valašské Meziříčí, Střediskem volného času Domeček Valašské Meziříčí, Zlínským krajem, ČČK Kroměříž a ČČK Valašské Meziříčí.
Celkem 88 dětí z celé České republiky, rozdělených do mladší a starší kategorie, soutěžilo v pěti disciplínách -  Jízda po dopravním hřišti, Labyrint - práce s mapou, Jízda zručnosti, Poskytování první pomoci a Testy z pravidel silničního provozu.
Děti soutěžily s obrovským nasazením a zápalem.  Po napínavém boji si vítězství v mladší i starší kategorii odvezla základní škola z Valašského Meziříčí, která soutěžní klání pořádala.
BESIP děkuje všem partnerům, kteří přispěli k zorganizování letošní soutěže a zejména gratuluje všem dětem i jejich učitelům ke skvělým výkonům. Děti si domů odváží nejen krásné ceny a medaile, ale také hezké zážitky a cenné zkušenosti do jejich dalšího života.
 

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho.

❱   Další články

Česká republika obhájila na evropském finále dopravní soutěže stupně vítězů a získala bronz

20. září 2024

Česká republika pokračuje ve skvělých výkonech v dopravní cyklistické soutěži i na evropské úrovni. I letos dosáhla dalšího velkého úspěchu – na evropském finále dopravní soutěže mladých cyklistů obhájila bronzové medaile a zařadila se tak mezi nejúspěšnější evropské státy v oblasti dopravní výchovy.

> více informací

Interaktivní kvízy z oblasti dopravní výchovy

16. září 2024

BESIP připravil pro všechny žáky základních škol interaktivní kvízy, které otestují znalosti a správnou dopravní orientaci mladších i starších účastníků silničního provozu. Kvízy jsou rozděleny do dvou základních kategorií podle věku dětí – první stupeň základní školy (tj. cca 6 – 12 let) a druhý stupeň základní školy (tj. cca 12 – 16 let).

> více informací

Děti se vrací do škol. Besip přináší desatero dopravní bezpečnosti pro žáky i rady pro řidiče

29. srpna 2024

Září je z hlediska bezpečného pohybu v silničním provozu, pro školáky jedním z nejrizikovějších období. Ze statistik jasně vyplývá, že právě doba mezi 7. a 8. hodinou ranní je pro děti i řidiče nejvíce nebezpečná. Hlavně děti mladšího školního věku by se měly na svůj nový školní režim dobře připravit, tedy nacvičit si s rodiči nebo staršími sourozenci trasu do školy a zpět, vytipovat riziková místa, připomenout si správné zásady bezpečného přecházení a podobně. Zvýšený pohyb dětí zejména v okolí škol klade zvýšené nároky i na všechny řidiče motorových vozidel, ti by se měli obrnit trpělivostí, empatií a pochopením. Besip bude nejen v září, ale po celý nový školní rok pokračovat v projektech, které mají pomoci k tomu, aby byla dopravní výchova pro žáky i jejich učitele zábavnější a dostupnější.

> více informací

❱   NOVINKY V ZÁKONĚ

Novela zákona zákona č. 361/2000 Sb.

K dispozici s odborným komentářem.

Zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, známý také jako zákon o silničním provozu, je klíčovým legislativním dokumentem, který reguluje práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích v České republice. Zahrnuje ustanovení o řidičských oprávněních, pravidlech provozu na komunikacích, a pravomocích orgánů státní správy. Zákon byl od svého účinného vstupu v roce 2001 opakovaně novelizován, aby reflektoval aktuální potřeby a standardy bezpečnosti provozu, včetně přizpůsobení se směrnicím Evropské unie. 

více informací
Novela zákona