Ke srážkám se zvěří dochází nejčastěji v říjnu a listopadu

17. října 2024

Každá 9. nehoda na našich silnicích bývá způsobena srážkou se zvěří. Takový typ nehod není jen noční můrou řidičů na venkově a rozhodně se netýká pouze případů v noci, spíše naopak. Za tento rok zatím došlo k více než 6 tisícům případů kolizí se zvířaty. Právě nyní je v plném proudu to nejrizikovější období. Nejčastěji totiž ke srážkám aut se zvěří dochází na podzim, zejména během října a listopadu.

Na podzim jsou střety častější kvůli migraci zvěře, kdy se například srnci a jeleni více pohybují při hledání potravy a připravují se na zimní období. Zvýšené riziko bývá ale také na jaře, v dubnu a květnu. Během jara dochází ke zvýšené aktivitě spojené s reprodukcí, což také vede k větší migraci zvěře.
 
Dvě třetiny nehod se stanou v denních hodinách
Za loňský rok bylo na českých silnicích evidováno 10 846 případů kolizí se zvířaty. Bohužel, dvě z těchto nehod skončily tragicky. Jedna z těchto tragických nehod se stala ve tři hodiny odpoledne, což dokazuje, že nebezpečí těchto střetů hrozí i za bílého dne. Dvě třetiny takových nehod se totiž stanou v denních hodinách, při dostatečně dobré viditelnosti. Za loňský rok došlo kromě 2 úmrtí při těchto nehodách ještě k 5 případům těžkého zranění a dalším 166 případům zranění lehkého. 
 
Riziko střetu s protijedoucím vozidlem
Na první pohled střety se zvěří mohou působit jako méně důležité s menší závažností. Řidič má ale přirozeně v případě setkání se zvěří tendenci se instinktivně zvířeti vyhnout. A to buď prudkým vybočením do strany nebo do protisměru. Tam se potom často střetne s protijedoucím vozidlem či pevnou překážkou. 
 
Co dělat, když potkáte zvíře na silnici?
Správnou reakcí je pouze prudké brzdění a zachování přímého směru tak, aby byla využita deformační zóna v přední části vozidla, která posádce poskytuje největší ochranu a byla maximálně eliminována energie nárazu. Obecně střet se zvěří představuje vždy menší riziko oproti pevné překážce, zároveň jej není možné podceňovat.
 
Rizikem jsou rovné úseky
Nenadálost těchto střetů dokládá i skutečnost, že převážná většina těchto nehod (téměř 85 %) se děje na rovných úsecích komunikací. Nepodceňujte proto riziko srážky, zůstávejte ve střehu v každé denní době, zejména v blízkosti zalesněných úseků a otevřených plání. Okolí komunikace bývá mimo obec velmi často lemováno nízkými křovinami, stromy apod., které řidiči často zakrývají výhled. 
 
Klesající četnost nehod
V posledních letech se daří počet těchto dopravních nehod mírně snižovat. Tento relativně příznivý fakt může do určité míry souviset se zvyšující se pasivní bezpečnosti vozidel, zároveň je však třeba myslet na to, že hranice mezi těžkým a smrtelným zraněním je často velmi tenká. 
Celostátní přehled o druhovém složení sražené zvěře a místech, kde ke srážkám nejčastěji dochází, je k dispozici zde: www.srazenazver.cz
 

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho.

❱   Další články

CELOSTÁTNÍ FINÁLE DOPRAVNÍ SOUTĚŽE MLADÝCH CYKLISTŮ PRO DĚTI SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM má své letošní

4. října 2024

Celorepublikové finále „Dopravní soutěže mladých cyklistů“ pro neslyšící děti proběhlo od středy do dnešního dne tradičně ve Valašském Meziříčí. Letošní, už 22. ročník této oblíbené soutěže, přivítal celkem 13 škol z celé České republiky.

> více informací

Česká republika obhájila na evropském finále dopravní soutěže stupně vítězů a získala bronz

20. září 2024

Česká republika pokračuje ve skvělých výkonech v dopravní cyklistické soutěži i na evropské úrovni. I letos dosáhla dalšího velkého úspěchu – na evropském finále dopravní soutěže mladých cyklistů obhájila bronzové medaile a zařadila se tak mezi nejúspěšnější evropské státy v oblasti dopravní výchovy.

> více informací

Interaktivní kvízy z oblasti dopravní výchovy

16. září 2024

BESIP připravil pro všechny žáky základních škol interaktivní kvízy, které otestují znalosti a správnou dopravní orientaci mladších i starších účastníků silničního provozu. Kvízy jsou rozděleny do dvou základních kategorií podle věku dětí – první stupeň základní školy (tj. cca 6 – 12 let) a druhý stupeň základní školy (tj. cca 12 – 16 let).

> více informací

❱   NOVINKY V ZÁKONĚ

Novela zákona zákona č. 361/2000 Sb.

K dispozici s odborným komentářem.

Zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, známý také jako zákon o silničním provozu, je klíčovým legislativním dokumentem, který reguluje práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích v České republice. Zahrnuje ustanovení o řidičských oprávněních, pravidlech provozu na komunikacích, a pravomocích orgánů státní správy. Zákon byl od svého účinného vstupu v roce 2001 opakovaně novelizován, aby reflektoval aktuální potřeby a standardy bezpečnosti provozu, včetně přizpůsobení se směrnicím Evropské unie. 

více informací
Novela zákona