BESIP pomáhá s výukou dopravní výchovy online

30. března 2021

Na začátku ledna letošního roku byla spouštěna nová vzdělávací aplikace DOPRAPKA. Je určena pro všechny žáky základních škol (6-15 let), kterým přináší otevřený herní svět z oblasti dopravního prostředí. Obsahuje celkem 16 misí, 28 výukových videí, spoustu otázek a kvízů odstupňovaných podle obtížnosti. Žáci, ročníky nebo i celé školy se mohou zapojit do dopravní výchovy formou online hry i přímo z domova. Doprapka zahrnuje i sekci otázek pro rodiče či prarodiče, kteří si v aplikaci mohou ověřit své znalosti bezpečného pohybu a jízdy v silničním provozu.

Nová aplikace DOPRAPKA vzdělává i baví

Od data spuštění Doprapky její stránky navštívilo již téměř 35 tisíc návštěvníků, téměř 12 tisíc uživatelů si ji stáhlo a více než 3 tisíce uživatelů ji aktivně používá.
 
Aplikace je zdarma ke stažení na www.doprapka.cz.

 

 

Online testy prověří znalosti školáků
BESIP se aktivně podílel na vzniku portálu, který nabízí množství online testových otázek pro všechny žáky základních škol – na prvním i druhém stupni. K dispozici mají otázky z oblasti dopravní výchovy zaměřené na problematiku chodců i cyklistů nebo mohou využít i testy z oblasti poskytnutí první pomoci.
 
Testy jsou dostupné na www.dopravnivychova.cz.

 

 

Online semináře pro učitele MŠ, ZŠ, školských zařízení zaměřené na představení výukových a metodických materiálů pro výuku dopravní výchovy
V průběhu roku 2020 bylo ve spolupráci BESIP a Centra dopravního výzkumu realizováno 22 seminářů (4 prezenční, 18 online) pro učitele MŠ, ZŠ a lektory školských zařízení zaměřených na výuku dopravní výchovy, na nichž bylo proškoleno cca 3500 účastníků. Online semináře byly doplněny odborně vedeným chatem s pedagogy. Na seminářích byly představeny nejdůležitější výukové a metodické materiály zaměřené na výuku dopravní výchovy, jako např. metodiky pro učitele, instruktážní video spoty a brožury, pracovní listy, náměty na týdenní aktivity atd.
Semináře pokračují i v letošním roce – na prvním semináři 1. března byla účast cca 900 osob.
 
Možnost přihlášení na www.detivdoprave.cz.

 

 

Online dopravní výchova pro předškoláky
Děti z mateřských škol nebo prvních a druhých ročníků základních škol si mohou procvičit svoje znalosti a dovednosti ve výukovém interaktivním programu. Všechna zadání jsou namluvená dětskými hlasy pro snadné pochopení, úkoly jsou hravé a kreativní a jsou odstupňované dle obtížnosti. Pomocí těchto aktivit si děti procvičí základní orientaci v silničním provozu – tj. poznávání dopravních prostředků, barev, tvarů, pravo-levou orientaci, výběr vhodného oblečení pro cyklistu atd.
Program je ke stažení zdarma na: www.flexibooks.cz

 
 

Pohybové říkanky pro předškoláky
BESIP připravil nové rýmované říkanky a pohybové aktivity pro děti, učitele i jejich rodiče cílené na zapamatování si hlavních pojmů a úkonů v silničním provozu. Pohybová videa jsou doplněna otázkami a úkoly pro děti, které mají za cíl ukotvení a prohloubení jejich praktických dovedností a orientaci v silničním provozu.
Materiál je ke stažení a k využití na www.ibesip.cz.

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho.

❱   Další články

S teplými dny se na silnice opět ve velkém vrací cyklisté a motorkáři, s nadcházejícími Velikonocemi

27. března 2024

Jaro a zlepšující se počasí přirozeně nahrává pobytu venku. Na silnice se tak po zimní pauze postupně vrací zranitelní účastníci silničního provozu, řeč je zejména o cyklistech a motorkářích. Obzvláště s ohledem na nadcházející velikonoční svátky, které jsou přirozeně spjaté s mnohem větším provozem na silnicích, stojí za to si připomenout, na co si dát při jízdě pozor jak za volantem, tak za řídítky některého z jednostopých vozidel.

> více informací

Mobilní telefon za volantem

23. března 2024

Držení telefonu patří k nejnebezpečnějším přestupkům, BESIP na to upozorňuje novým videem od internetového baviče Mikýře. Díky chytrým telefonům jsme si zvykli být pořád online, reagovat na zprávy, sledovat videa, pouštět si hudbu, nastavit navigaci a tak dále. 34 % řidičů podle aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven přiznává, že telefon při řízení někdy používá. Kvůli nepozornosti za volantem přitom zemřelo v roce 2023 na českých silnicích 53 lidí, to je 13 % ze všech smrtelných nehod. Pokud vás zajímá, jak téma mobilu za volantem shrnul pro BESIP internetový tvůrce Mikýř, podívejte se na naše nové video.

> více informací

Česko je patnácté v počtu fatalit na silnicích, loni dohnalo průměr Evropské unie

14. března 2024

Podle předběžných údajů Evropské komise bylo na silnicích v EU v roce 2023 usmrceno 20 400 osob, což představuje meziroční mírný pokles o 1 %. To sice představuje přibližně o 2 360 smrtelných nehod méně (-10 %) než v roce 2019, ale v několika členských státech se klesající trend zastavil. Česko se v roce 2023 dostalo na průměr zemí Evropské unie. Centrum dopravního výzkumu a Samostatné oddělení BESIP Ministerstva dopravy vydalo historicky první číslo Zpravodaje Bezpečná doprava.

> více informací

❱   NOVINKY V ZÁKONĚ

Novela zákona zákona č. 361/2000 Sb.

K dispozici s odborným komentářem.

Zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, známý také jako zákon o silničním provozu, je klíčovým legislativním dokumentem, který reguluje práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích v České republice. Zahrnuje ustanovení o řidičských oprávněních, pravidlech provozu na komunikacích, a pravomocích orgánů státní správy. Zákon byl od svého účinného vstupu v roce 2001 opakovaně novelizován, aby reflektoval aktuální potřeby a standardy bezpečnosti provozu, včetně přizpůsobení se směrnicím Evropské unie. 

více informací
Novela zákona