Interaktivní kvízy z oblasti dopravní výchovy

16. září 2024

BESIP připravil pro všechny žáky základních škol interaktivní kvízy, které otestují znalosti a správnou dopravní orientaci mladších i starších účastníků silničního provozu. Kvízy jsou rozděleny do dvou základních kategorií podle věku dětí – první stupeň základní školy (tj. cca 6 – 12 let) a druhý stupeň základní školy (tj. cca 12 – 16 let).

Testové sady mohou být využity jak pro přímou školní výuku dopravní výchovy, tak v rámci volnočasových aktivit v rámci odpoledních kroužků nebo činností v domech dětí a mládeže, střediscích volného času apod. Kvízy mohou být také zpestřením pro výuku dopravní výchovy na dětských dopravních hřištích.
V testových sadách naleznou zájemci otázky z okruhů chodec, cyklista, řidič, e-mobilita, dopravní značky, orientace v křižovatce, pokyny policisty atd. Po označení a odeslání všech odpovědí se každý test sám vyhodnotí a uživateli ukáže bodové skóre jeho úspěšnosti, vč. správných a špatných odpovědí. V případě zájmu si každý může udělat kvíz znovu, a to s vygenerováním jiných otázek.  

BESIP přeje všem zájemcům hodně úspěchů!

Testy k dispozici ZDE.

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho.

❱   Další články

Česká republika obhájila na evropském finále dopravní soutěže stupně vítězů a získala bronz

20. září 2024

Česká republika pokračuje ve skvělých výkonech v dopravní cyklistické soutěži i na evropské úrovni. I letos dosáhla dalšího velkého úspěchu – na evropském finále dopravní soutěže mladých cyklistů obhájila bronzové medaile a zařadila se tak mezi nejúspěšnější evropské státy v oblasti dopravní výchovy.

> více informací

Děti se vrací do škol. Besip přináší desatero dopravní bezpečnosti pro žáky i rady pro řidiče

29. srpna 2024

Září je z hlediska bezpečného pohybu v silničním provozu, pro školáky jedním z nejrizikovějších období. Ze statistik jasně vyplývá, že právě doba mezi 7. a 8. hodinou ranní je pro děti i řidiče nejvíce nebezpečná. Hlavně děti mladšího školního věku by se měly na svůj nový školní režim dobře připravit, tedy nacvičit si s rodiči nebo staršími sourozenci trasu do školy a zpět, vytipovat riziková místa, připomenout si správné zásady bezpečného přecházení a podobně. Zvýšený pohyb dětí zejména v okolí škol klade zvýšené nároky i na všechny řidiče motorových vozidel, ti by se měli obrnit trpělivostí, empatií a pochopením. Besip bude nejen v září, ale po celý nový školní rok pokračovat v projektech, které mají pomoci k tomu, aby byla dopravní výchova pro žáky i jejich učitele zábavnější a dostupnější.

> více informací

Martin Kupka: L17 na vlastní kůži

14. srpna 2024

Od letošního roku mohou mladí lidé začít řídit již od 17 let, pokud je v autě doprovází zkušený řidič. Model nazývaný L-17 využívá v praxi i Adriana a její otec Martin Kupka. Zajímá vás, jak se jako začínající řidička cítí na silnici v doprovodu svého otce? Jak řízení sedmnáctiletých vnímá ministr dopravy? Jaké podmínky musí splnit zájemce o L-17 a jeho mentor? A jaké jsou zkušenosti s řízením od 17 let v zahraničí? Odpovědi najdete v novém videu BESIP.

> více informací

❱   NOVINKY V ZÁKONĚ

Novela zákona zákona č. 361/2000 Sb.

K dispozici s odborným komentářem.

Zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, známý také jako zákon o silničním provozu, je klíčovým legislativním dokumentem, který reguluje práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích v České republice. Zahrnuje ustanovení o řidičských oprávněních, pravidlech provozu na komunikacích, a pravomocích orgánů státní správy. Zákon byl od svého účinného vstupu v roce 2001 opakovaně novelizován, aby reflektoval aktuální potřeby a standardy bezpečnosti provozu, včetně přizpůsobení se směrnicím Evropské unie. 

více informací
Novela zákona